Listor / Berzan / Att använda ett minnespalats

Att använda ett minnespalats

Ett minnespalats är den mest äldsta och mest effektivaste tekniken man kunnat hitta. Bokstavligt talat använde redan de gamla grekerna den för att memorera enorma mängder information som utnyttjades i bl.a. memoreringstävlingar. Idag lever vi i ett samhälle med en obegränsad mängd information och utan anteckningar på våra iPhones hade det varit näst intill omöjligt att komma ihåg allt...om man inte har ett minnespalats.

Hela tekniken bygger på visualisering så för dig som inte är så bra på att se bilder och måla upp scenarier och liknande framför dig är det lika bra om du skippar denna guide. Men om du redan behärskar andra minnestekniker och är van vid själva tänket så ska du nog klara av att använda denna också utan några större problem.

Det första du måste göra är att bestämma en fysisk plats som du har en väldigt klar och detaljerad bild av i huvudet. Ju större denna plats är desto mer information kommer du kunna lagra i den. Därmed namnet palats, detta skulle va en utmärkt plats om man hade ett helt sådant visualiserat i huvudet med detaljer. Om du inte bor i en liten etta så är det fördelaktigast att ta sitt eget hem eftersom man går genom detta dagligen och har det bra memorerat i huvudet.

Det andra steget är att sätta dig i en lugn miljö utan några störningsmoment runtomkring dig. Stäng av alla andra ljud och sätt dig på en plats du känner dig säker på. Slappna av kroppen i ca 60 sekunder och ta så djupa andetag du kan utan att det känns för ansträngande. Efter detta sluter du ögonen och börjar ta din första mentala rundtur i ditt eget minnespalats. Börja med att föreställa dig att du står utanför t.ex. ditt hem och öppnar dörren. När du går in i hallen så ser du allt framför dig. Varenda substantiv och varenda detalj. Måla upp allt du kan komma ihåg som finns i ditt hem så tydligt som möjligt. Gå runt och bekanta dig med alla föremål du kan se och gå in i olika rum och öppna nya dörrar. Ju mer föremål och rum du kan komma ihåg desto större kommer ditt maximala minnes-lager bli.

Det tredje är att placera ut sakerna du ska komma ihåg på de olika föremålen i ditt minnespalats. Om du vill komma ihåg namnet på en god whisky du sitter och smakar på hos en kompis, måla upp en tydlig bild av färgen på whiskyn, etiketten, namnet och eventuell symbol/märke osv. Det är väldigt viktigt att du tydligt håller denna flaska i handen (i ditt huvud) och lägger den på stället där den ska vara. Exempelvis en byrå i hallen. När du dagen efter står på systembolaget och inte har en aning om vad den goda whiskyn du smakade hette så är det bara en sak du behöver göra. Slut ögonen och gå in i ditt minnespalats. Det finns bara ett problem här; Du måste komma ihåg vart du placerade den! Om du gjorde bilden tydligt förra gången ska det inte vara något dilemma att komma ihåg att det var i byrålådan i hallen som du placerade flaskan. När du väl vet det går du in i hallen, öppnar lådan och förhoppningsvis, om du målat upp bilden tillräckligt detaljerad och tydlig, så ska det inte vara något problem att komma ihåg både namnet och ikonen på whiskyn.

Om ordningen är viktig hur du ska komma ihåg saker är det väldigt viktigt att du dessutom memorerar rundturen du tar när du placerar ut föremålen/namnen/grejerna. Det är också en fördel om det är objektiva saker som du redan har en bild av. Om du t.ex. ska åka och handla utan en inköpslapp kan du enkelt hänga upp en potatis på en krok och spika upp ett mjölkpaket i taket osv. Det blir en smula svårare om det är lite mer obeskrivliga saker som delstats-namn eller grundämnen. En alternativ lösning om det tar för lång tid att måla upp en bild eller göra en historia om alla namn är att skriva ner dom på lappar (i ditt huvud såklart). Vi tar ett exempel med grundämnena i det periodiska systemet. Du börjar med att hänga upp de första lapparna på krokarna i hallen. När du sedan går vidare placerar du grupperna med lappar på olika ställen. Ju längre in i huset du kommer, desto högre blir atomnumret. På detta sätt vet du också ordningen på alla grundämnen och inte bara namnen. För att du dessutom ska komma ihåg atomnumret för varje ämne är det ända du behöver komma ihåg är rundturen du går i minnespalatset. Om du kommer ihåg detta vet du att för varje föremål längre du kommer in i huset så ökar atomnumret med ett.

Med ett minnespalats kan du alltså memorera gigantiska mängder information i alla dess slag. Som tidigare nämnt, otroligt viktigt att du förstår värdet i att komma ihåg så detaljerade objekt som möjligt. Anspela också på så mycket känslor som möjligt då det lättare sätter sig djupare i hjärnan. Om du ska komma ihåg namnet på en person du nyss träffat, måla då upp bilden av denna person i ditt minnespalats med t.ex. en pil genom huvudet och blod som sprutar från en namnskylt som är inristad i pannan. Ju mer extrema saker du kan hitta på om namnen/objekten du ska spara, desto lättare kommer det vara att minnas dom.

Nu är det bara en sista grej. För att ditt minnespalats ska fungera krävs det att du kontinuerligt tar en rundtur genom det. Det räcker med ca 5 minuter varje dag(beroende på hur mycket information som finns lagrad såklart). Om minnespalatset börjar bli fullt rekommenderar jag att antingen expandera det, med andra ord bygga ut huset i din hjärna med extra dörrar osv. Eller radera befintlig information. Föreställ dig att du tar flaskan i byrålådan och slänger ut den genom fönstret så den förminskas och åker iväg ut i yttre rymden. Sen är det fritt fram att placera nya saker i lådan, kanske en ny favoritwhisky?

Publiceringsdatum: 2014-06-08