Bakgrund:
Halloumi eller haloumi[1] (grekiska χαλούμι, turkiska hellim, arabiska حلوم ḥallūm) är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. I dag tillverkas den även av get- och komjölk. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk eller konserveras med saltad vassle.
Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta. Konsistensen är inte helt olik den hos ugnsgratinerad mozzarella. I Sverige säljs halloumi vanligen i plastförpackningar som utöver en bit halloumi à cirka 200 gram även innehåller lite saltlake (som håller osten fuktig) och något blad av mynta eller annan örtkrydda. Halloumi kan serveras med honung för en extra smakhöjning.
Näring:
Totalt 9 näringsämnen av 19 i halloumiost fett 22% ej stekt uppnår minst en tiondel av rekommenderat dagligt intag (RDI), vilket indikerar en ganska låg näringstäthet, men produkten visar sig ändå vara mycket näringsrik när alla ämnen räknas samman. I förhållande till RDI är produkten rikast på Fosfor som uppgår till ca 57 % av RDI. Tänk på att ev. nyttigheter som antioxidanter och enzymer inte är medräknade.
Näringsämnen per 100 gram:
Placering i rangordning av mest näringstäta: 378 / 2048
Placering i rangordning av mest näringsrika: 164 / 2048
Tillagning:
Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloumi
http://matkalkyl.se/se-halloumiostfett22ejstekt.php
http://receptfavoriter.se/recept/stekt-eller-grillad-halloumi.html
http://www.mathem.se/varor/halloumiost/halloumi-250g-zeta
Publiceringsdatum: 2014-06-05