Listor / Berzan / Halloumiost

Halloumiost

Bakgrund:

Halloumi eller haloumi[1] (grekiska χαλούμι, turkiska hellim, arabiska حلوم ḥallūm) är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. I dag tillverkas den även av get- och komjölk. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk eller konserveras med saltad vassle. 

Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta. Konsistensen är inte helt olik den hos ugnsgratinerad mozzarella. I Sverige säljs halloumi vanligen i plastförpackningar som utöver en bit halloumi à cirka 200 gram även innehåller lite saltlake (som håller osten fuktig) och något blad av mynta eller annan örtkrydda. Halloumi kan serveras med honung för en extra smakhöjning.

Näring:

Totalt 9 näringsämnen av 19 i halloumiost fett 22% ej stekt uppnår minst en tiondel av rekommenderat dagligt intag (RDI), vilket indikerar en ganska låg näringstäthet, men produkten visar sig ändå vara mycket näringsrik när alla ämnen räknas samman. I förhållande till RDI är produkten rikast på Fosfor som uppgår till ca 57 % av RDI. Tänk på att ev. nyttigheter som antioxidanter och enzymer inte är medräknade.

Näringsämnen per 100 gram:

Placering i rangordning av mest näringstäta: 378 / 2048

Placering i rangordning av mest näringsrika: 164 / 2048

Tillagning:

  1. Skiva halloumiosten i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  2. Vänd eller pensla halloumiosten med olivolja och lägg upp på en tallrik.
  3. Värm en stekpanna eller tänd grillen.
  4. Stek eller grilla halloumin ca 3-4 minuter.
  5. Vänd sedan osten försiktigt och stek eller grilla andra sidan ljust brun.
  6. Halloumiosten är klar att servera!
Normalpris:

Cirka 160kr/kg
40kr/paket (250g)

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloumi
http://matkalkyl.se/se-halloumiostfett22ejstekt.php
http://receptfavoriter.se/recept/stekt-eller-grillad-halloumi.html
http://www.mathem.se/varor/halloumiost/halloumi-250g-zeta

Publiceringsdatum: 2014-06-05