Listor / Berzan / Hoppets hamn

Hoppets hamn

I filmen hoppets hamn får vi veta alla bra insatser Sverige gjorde under andra världskriget som ex. de vita bussarna, Raoul Wallenberg och att vi nästan räddade 30000 fångar från koncentrationslägren. Enligt filmen var Sverige neutralt i kriget och Sverige var hoppets hamn för alla överlevande judar.

 Men vårt land gjorde inte en så stor hjälte insats som i filmen. Var vi verkligen neutrala när vi sålde gigantiska mängder järnmalm till tyskland så att dem kunde bygga flera vapen och bomber till kriget? Dessutom så lät vi tyska trupptransporter ske genom hela landet utan att hindra dem. Och från 1938 till 1944 så var Sveriges gränser stängda och vi släppte inte in några judar eller flyktingar. Vissa påstår till och med att Tyskland inte behövde ockupera oss för ett vi gjorde redan allt de sa åt oss att göra.

Enligt Sveriges neutralitetspolitik så skulle vi inte ta någon part i kriget men jag tror inte det skulle vara bättre det om vi nu var neutrala. Men faktum är att det ligger i svensk kultur att vara neutrala och inte riktigt våga ingripa. Det är som att se någon bli misshandlad och inte agera. Eller som Martin Luther King sa: ”Den stora tragedin är inte den onda människans brutalitet utan den goda människans tystnad.”

Självklart är det lätt att vara efterklok och att sitta och moralisera 60-70 år efter kriget. Vi hade nästan inget försvar alls och om vi hade ingripit mot Tyskland så hade de kunnat ockupera oss superlätt.

Sverige har efter kriget nu lyft fram historian till vår fördel och det talas mest om de bra händelserna som skedde. Som till exempel de vita bussarna har blivit väldigt kända. Sedan har vi också utnyttjat historian i rent vinst syfte också, många historietidskrifter innehåller ofta andra världskriget på framsidan och löpsedeln för att få många intresserade och köpa tidningen. Detta kallas historiebruk.

Jag tycker att Sverige har blivit mer som en hoppets hamn idag än vad vi var under andra världskriget då vi höll gränserna stängda. Nu har vi lärt oss av kriget och börjar släppa in flera flyktingar som inte har någon annanstans att ta vägen. 

Publiceringsdatum: 2013-11-21