Listor / Berzan / Matte 5 - Sammanfattning
Sammanfattning som omfattar den första bokhalvan av matte-kursen 5 på gymnasienivå
Lådprincipen- Om n+1 föremål placeras i n lådor, så måste åtminstonde en låda innehålla två eller fler av föremålen. Om n*k+1 föremål placeras i n lådor, så måste åtminstonde en låda innehålla k+1 eller fler av föremålen.
Multiplikationsprincipen- Om ett första val kan ske på p sätt och ett andra val kan göras på q sätt, så kan de båda valen göras på p*q sätt. Det första valet får inte påverka det andra valet.
Additionsprincipen- Om man ska välja 1 föremål från en grupp med p olika föremål eller från en grupp med p olika föremål, så kan detta ske på p+q sätt.
Permutationer- Antalet permutationer (ordnade urval) av n element är n! (n-fakultet). Antalet permutationer (ordnade urval) av k element bland n element är P(n,k)= n!/(n-k)!
Kombinationer- Antalet kombinationer (oordnade urval) av k element bland n element (n//k) = n!/(k!(n-k)!
Sannolikheter- vid likformig sannolikhetsfördelning gäller P(H)=antal gynnsamma utfall/antalet möjliga utfall.
Binomialsatsen och Pascals formelGeneraliseringMängdsymboler- Unionen av mängderna A och B är den mängd som består av de element som tillhör minst en av A och B
Exempel {1,2,3} =/ {3,4,5} = {1,2,3,4,5}
Två mängder som saknar gemensamma element kallas disjunkta.
Differensen av mängden A och mängden B är den mängd, som består av de element i A som inte tillhör B. Differensen betecknas AB.
Talteori- De positiva heltalen större än 1 kan delas in i primtal och sammansatta tal. Ett primtal är bara delbart med 1 och sig självt Övriga tal är sammansatta tal. De kan entudogt faktoriseras i primfaktorer. Vid undersökning om N är ett primtal räcker det att pröva delbarhet med primtal med primtal till och med √N.
Modulusoperatorn- 34(mod7) = 6 betyder att 34/7 ger resten 6.
SGF och MGM12 = 2*2*3
18 = 2*3*3
Största gemensamma faktor till 12 och 18 skrivs SGF(12,18) = 6. Minsta gemensamma multipel till 12 och 18 skrivs MGM(12,18) = 36.
Talföljder- En ändlig eller oändlig följd av tal uppställda i en bestämd ordning och enligt en bestämd regel kallas en talföljd.
Rekursionsformel- Talar om hur nästa tal i en talföljd ska bildas utifrån föregående.
Aritmetisk talföljd- Differansen mellan ett tal och det närmaste föregående konstant. Summan av talen i en aritmetisk talföljd är produkten av antalet termer och medelvärldet av första och sista termen.
Geometrisk talföljd- Kvoten mellan ett tal och det närmaste föregående konstant
Induktionsbevis1. Visa att formeln gäller för enklaste möjliga fall, t ex för n=1.
2. Anta att formeln gäller för n=p. Man bevisar sedan att formeln med detta antagande gäller även för n=p+1.
3. Av punkterna 1 och 2 följer formeln gäller n = 1,2,3, ...
Publiceringsdatum: 2013-12-02