Listor / Berzan / Sänk alkoholskatten

Sänk alkoholskatten

De senaste hundratals åren i Sverige har alkohol förtärts och ända sen början har det varit ett problem för både den fysiska och psykiska hälsan. Denna sjukvårdskostnad är absolut inte gratis men det är dock inte den enda kostnaden för samhället när det gäller alkohol. Idag (2014-01-29) stod det på förstasidan i Corren om busslastar med totalt 10 ton alkohol som smugglades in till Östergötland och denna typ av organiserad brottslighet förekommer allt oftare. Polisen lägger alldeles för mycket resurser på spaningsarbeten och liknande för att motverka smuggling av alkohol över gränserna.

Senast i september förra året höjde regeringen alkoholskatten men bara för den höjs hela tiden behöver inte detta betyda att vår statskassa ropar jackpot. Ju mer alkoholskatten höjs desto större blir gränshandeln och smugglingen vilket istället minskar inkomsten som ska täcka utgifterna för sjukvård och langning. Enligt mig finns det bara en lösning, komma överens om en gemensam alkoholskatt som ska gälla bland alla länder och att patienter där alkohol varit inblandat får betala en del av skadan som skett själva.

Alla av oss har en gräns då alkoholskatten blivit tillräckligt dyr och vi inte längre är beredda att betala mer. Vad som händer då är inte regeringens önskade effekt att folk slutar konsumera och skadan alkoholen orsakar försvinner. Man börjar då istället importera mer från grannländerna som t.ex. Tyskland eller bränna eget. Sjukvårdskostnaderna består alltså medans staten inte får in några pengar för att kunna finansiera dom. Samtidigt kommer smugglingen och langningen öka och mer pengar kommer behöva läggas på polis och tullpersonal. Jag tror polisen har en del vettigare saker för sig än att ha bevakning på smugglingen och langningen i samhället och om alkoholskatten skulle vara lika hög i alla länder så hade det inte funnits någon anledning att smuggla.

Enligt centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning står 20% av alla patienter som tas in i akutsjukvården i Sverige för alkoholproblem och 40% inom den psykiatriska vården. Men om man istället vänder på det och kollar på de som måste betala denna skatt utan att vara någon alkoholrelaterad kostnad för samhället så är detta ganska orättvist. Det är heller ingen vidare bra motivation för befolkningen att ha i bakhuvudet när man dricker för mycket att staten betalar natten på TNE så det spelar ingen roll om jag blir för full. Det är inte jag som står för konsekvensernas elaka kostnader ändå. Det är heller inte etiskt att låta andra patienter vänta längre på akuten för att folk kanske kommer in fulla. Om man istället skulle sänka skatten och göra så att folk fick hjälpa till att betala sjukvårdskostnaderna när alkohol varit inblandat så skulle folk dricka mindre och skadorna skulle minska.

På 20-talet under förbudstiden i USA dracks det inte mindre alkohol på grund av förbudet. Istället delade maffiorna upp försäljningsområdena i olika territorium och sålde alkohol till restauranger, affärer och pubar ändå. Om alkoholskatten fortsätter att höjas som den gör i Sverige finns det en stor risk att maffiorna tar över makten på ett liknande sätt. Detta skulle va undergången för den demokratin vi har i Sverige idag. Vill vi gå runt och vara rädda för att maffian styr staden vi bor i och dessutom bestämmer vilket parti vi ska rösta på? Idag har vi redan organiserad brottslighet när det gäller smuggling och langning och denna måste stoppas och inte utökas.

Alkoholskatten i Sverige kan inte fortsätta höjas på sättet den gör idag. Den måste istället sänkas för att minska smuggling. Dessutom slipper vi lägga så mycket pengar på polis, tullpersonal osv. om behovet för gränshandeln minskar. Om folk vet att de måste betala en del av skadan som alkoholen orsakar på dom själva så kommer det drickas mer ansvarsfullt och folkhälsoproblemen kommer minskas. Finns också en risk att maffiorna får ett allt större inflytande på samhället. Jag uppmanar därför ännu en gång till att sätta en gemensam alkoholskatt hos alla länder och införa att patienter där alkohol varit inblandat får betala en del av skadan själva.

Publiceringsdatum: 2014-03-07