Listor / Definiera / Antibiotika

Antibiotika

Antibiotika är ett samlingsbegrepp för de läkemedel som används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Man kan också få infektioner som beror på andra mikroorganismer, som virus eller svampar, men då används inte antibiotika.

I dagligt tal kallas antibiotika ofta för penicillin. Men penicillin är bara en av flera olika grupper av antibiotika, även om det är den viktigaste och mest använda gruppen.

Det första antibakteriella läkemedlet var kvicksilver som användes mot syfilis redan på 1500-talet. Detta var dock mycket farligt för patienten. I slutet av 1800-talet sysslade Paul Ehrlich med mikroskop och noterade att vissa färgämnen ansamlades i bakterier men inte i mänsklig vävnad. Han fick då idén att utveckla ett gift som ansamlades i syfilisbakterier men inte i mänsklig vävnad, och hans assistent Sahachiro Hata uppfann arsenikföreningen arsfenamin (Salvarsan) 1909. Sulfonamid gav Gerhard Domagk Nobelpriset 1939, och 1945 fick Fleming, Florey och Chain Nobelpris för upptäckten respektive fördjupade insikter om en av världens mest använda antibiotikatyper, penicillin Waksman fick Nobelpriset 1952 för sin upptäckt av streptomycin.

En del antibiotika är direkt bakteriedödande, medan andra "bara" hindrar bakterierna från att föröka sig och på så sätt underlättar för kroppens eget immunförsvar att göra sig av med de främmande inkräktarna. Olika antibiotika bekämpar också olika bakterier. Vilken typ av antibiotika som skall användas beror på var infektionen finns, vilken bakterie som orsakar infektionen och i vilken form (tabletter, flytande eller injektion) som antibiotikan ges.

Antibiotika skadar bakterieceller men inte mänskliga celler. För att kunna göra detta måste antibiotika verka på de funktioner som skiljer bakteriers och människors celler åt. Till exempel kan antibiotika verka på bakterier genom att:

- göra så att bakterien inte kan bygga upp sin cellvägg
- förhindra bakteriens produktion av proteiner som den behöver
- förhindra reproduktion av bakteriens egen arvsmassa

Till gruppen som gör att bakterier inte kan bygga upp sin cellvägg hör så kallade betalaktamantibiotika, dit bland andra vanliga penicillin räknas.

Publiceringsdatum: 2015-07-18