Listor / Definiera / Biologisk mångfald

Biologisk mångfald

En art är populationer/grupper som är reproduktivt isolerande och ”olika” varandra och bildas genom en, ur ett evolutionärt perspektiv, långsam process. Exempel på olika sorters artbildning är allopatrisk- och sympatrisk artbildning. Det finns även variationer inom en och samma art; olika raser och underarter.

Antalet arter i Sverige är mellan 55 och 70000, medan man tror att antalet i hela världen överstiger 13 miljoner, där 8 miljoner av dessa är insekter. Dock är endast 10 % av dessa beskrivna(1,8 miljoner).

Några biologiska ”hotspots” är:

Några länder med hög artdiversitet och endemisim(finns bara i ett land) är Colombia, Brasilien, Indonesien, Ecuador och Peru. Alltså typ alla länder som har regnskogar.

Utdöendetakten är idag 100–10000 gånger snabbare än vanligt och många av jordens arter är direkt hotade. 40 % av däggdjuren, 40 % av fåglarna och 30 % av fiskar, grod- och kräldjur minskar.

Några hot mot naturen är:

Direkta nyttovärden av biodiversitet: Mat, mediciner, arter för biologisk kontroll och industrimaterial. Indirekta nyttovärden är ekosystemservice i mark, vatten och luft, klimatreglering, markförbättring och skadedjursreglering.

Publiceringsdatum: 2016-05-26